söndag 28 mars 2010

Galna kosjukan och mentor

Imorn börjar en ny kurs; ISEX (Individuell studieperiod examensarbete). Det är tänkt att vi ska skriva ett arbete motsvarande en kandidatuppsats. I och med Bolognaprocessen (vi är andra "kullen" läkarstudenter som påverkas av det nya systemet) så har det blivit så.

Jag och Fanny ska jobba och skriva hos Elisabet Englund, neuropatolog i Lund. Vi ska gå igenom alla patientfall från södra Sverige sedan 15 år tillbaka i tiden, som fått diagnosen Creutzfeldt-Jakob. Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD) brukar vara känt hos allmänheten som "galna kosjukan". Det ska bli riktigt spännande! Vi ska undersöka vad patienterna fick för klinisk diagnos (dvs vad deras läkare trodde att de hade för sjukdom när de var i livet) och jämföra med den neuropatologiska diagnosen (dvs vad man faktiskt hittade i hjärnan vid obduktionen). Många patienter med CJD får inte rätt diagnos när de är i livet. Det är svårt att ställa diagnos och många får istället diffusa diagnoser som "demens?" eller "depression?".

Det är också en väldigt smittsam sjukdom befarar man, varför obducenterna vid misstanke om CJD-fall får klä sig i speciella kläder (ser nästan ut som rymddräkter) när de obducerar hjärnan. Därför är det förstås av största vikt att få rätt diagnos i livet så att man inte upptäcker det först senare, när man obducerat patienten utan att använda speciella skydd.

Imorn ska jag också träffa min mentor för första gången, ser verkligen fram emot det! Staffan Olsson heter han och är specialist i allmänmedicin. Jag har lämnat över rollen som sammankallande i "Mentorskapsprojektet" till Eddie från Kandidatföreningen (skulle bli för mycket jobb med både det och ordförandeskapet i MSF). Jag ska fortfarande vara med på möten och hjälpa till så gott jag kan, men inte ha en lika framträdande roll. Jag litar helt och fullt på Eddie och de övriga. I samband med överlämnandet, fick jag erbjudande om att få en egen mentor. Självklart tackade jag ja!

På tisdag åker jag hem till familjen på Lidingö. Ska bli sååå skönt med lite ledighet och avkoppling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar