tisdag 1 december 2009

Tankar efter mötet

Mycket bra möte med Studenthälsan. Närvarande vid mötet var förutom jag, Alexandra, Fredrik och Karin från MSF, läkarprogrammet i Lunds studievägledare Åse Feltborg, psykologen Arja Bäckström, allmänläkaren Karin Engquist (som dessutom ville vara med i mentorskapsprojektet, wiiee! Jag behöver som sagt fler mentorer i projektet) och psykiatern Richard Wastenson.

35-50 läkarstudenter söker upp Studenthälsan varje år i Lund! Då måste man ha i åtanke att det förmodligen finns ett stort mörkertal som mår dåligt, men som inte söker hjälp. De berättade om att det mest är tjejer som söker (2/3) och att de flesta går de prekliniska terminerna eller de första kliniska. Ett vanligt, återkommande problem bland dessa studenter är frågan om man är tillräckligt bra. Som jag misstänkte är studenterna ambitiösa och högpresterande och ofta kopplar de inte själva att de mår dåligt till stor del på grund av studiebelastningen. Arja beskrev det också som att dessa individer har byggt sin personlighet på det de har presterat. Personligheten byggs alltså på prestation och inte på person. Känsla av skam och misslyckande förföljde dem när de inte klarade tentor eller tyckte att det var jobbigt att ta hand om patienter ute på klinik.

Eftersom att vi i MSF redan har startat upp ett mentorskapsprojekt som riktar sig till kliniska terminer, flaggade vi för en ökad omsorg om de yngre terminerna. En tanke om en fadderverksamhet utvecklades. Att äldreterminare, säg T4-T5 skulle kunna fungera som stöd åt de yngre T1-T3. Nu ska vi i MSF fila på en idé som vi senare kan presentera som konkret förslag till bland annat Martin Stjernquist (programdirektör för läkarprogrammet i Lund). Vi funderade till exempel över om psykologstudenter på högre terminer skulle kunna hjälpa till i projektet och leda samtalsgrupper. En win-win-situation.

Medicinska Fakulteten (Med.fak) har vid ett flertal tidigare tillfällen givit MSF "kalla handen" när vi sökt kontakt för att ta upp problem som drabbat läkarstudenter. De hänvisar hela tiden till kåren, Medicinska Föreningen (MF). Ofta är det svårt att gå via dem och vi står därför kvar på samma ställe och stampar. Undrar om de ställer sig likadant till frågan om vilka studentorganisationer de vill föra en dialog med, när kårobligatoriet faller nästa år. Finns inget som säger att MF skulle föra studenters talan mer än vad vi i MSF gör.

Fortsättning följer...

2 kommentarer:

  1. Förvånar mig inte att medfak ger kalla handen. Studiesocial miljö och frågor som rör studenthälsa och att studenterna skall må bra, är för medfak ett mycket eftersatt område om man ser till universitetet i helhet. Övriga fakulteter, tex LTH, Ekonomihögskolan etc, har tillsatt flera personer som är till för studenterna och de lyfter ofta fram och diskuterar frågor om hur de kan förbättras och hur miljön och trivseln för studenten kan ökas. Studenternas rättigheter är tex på LTH väl representerade och det finns flera personer anställda för att se till studenternas omsorg.

    Men på Medfak ekar det tomt både vad gäller studenträttsliga ombud och personer man kan vända sig till om man har det tufft eller behöver ventilera problem och frågor.

    Mycket märkligt! Ett syndrom som behöver åtgärdas?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!

    Glädjande är att Medicinska Fakulteten i Lund beviljat vårt fadderprojekt ett bidrag på 33.000 kronor vilket gör att projektet därmed kommer att starta upp i höst! Vi i MSF Skåne är förstås jätteglada åt det hela och känner att det vi gör är bra och uppskattas. Kan tilläggas att vårt förslag till NBMFU om vinterlov (som skickades på remiss från NBMFU till MF) har gått igenom och enligt obekräftade rykten har Med Fak redan skickat in en ansöka till universitetsstyrelsen om dispens från terminstiderna (vilket innebär att vi kanske kommer att få ett vinterlov redan VT -12!). Hurra!

    http://madeleineliljegren.blogspot.com/2011/02/avrundar-msf-aret.html

    SvaraRadera